De Haan wil brandweerpost behouden

Op 14 oktober 2020, over deze onderwerpen: Brandweer

Toen de federale regering enkele jaren geleden de brandweerhervorming doorvoerde, werd de brandweer van Wenduine onderdeel van de veel ruimere Hulpverleningszone 1, die zich uitstrekt van Knokke-Heist, over Brugge tot Oostende. Van meet af aan was het duidelijk dat het behoud van de post Wenduine onzeker was. 
Donderdag 8 oktober kwam de zonecommandant Filiep Dekiere een uiteenzetting geven voor de leden van het brandweerkorps in Wenduine. Daarna ging hij voor de start van de gemeenteraad een toelichting geven aan de leden van de gemeenteraad.


Kern van het probleem is dat de post Wenduine te dicht bij de post Blankenberge ligt, wat niet goed is voor de spreiding: slechts 60% van de huizen in de gemeente wordt binnen de voorgeschreven tijd geholpen. Dat is het op één na slechtste resultaat van alle gemeenten. De kazerne beantwoordt ook niet meer aan de normen en het aantal vrijwillige brandweermannen is in Wenduine het sterkst afgenomen van alle posten in de zone
Enige tijd geleden besliste de Zoneraad dat er een aantal posten moet verdwijnen of op een andere plaats ingeplant moet worden. Ook de grote posten van Brugge en Oostende moeten naar een nieuwe locatie. De post Wenduine dreigde te verdwijnen, zodat De Haan geen eigen brandweer meer zou hebben.

Na tussenkomsten van burgemeester Wilfried Vandaele zou de gemeente De Haan nu toch een brandweerpost kunnen behouden, maar de eis van de zoneraad – waarin de 17 burgemeesters zitting hebben – is dat er een meer centrale plaats wordt gevonden. De burgemeester heeft bedongen dat de post van De Haan dan ook een ambulance zou krijgen. Nu heeft Wenduine geen ambulance omdat Blankenberge te dichtbij is. Er zouden door de zone ook enkele beroepsbrandweerlieden ter beschikking worden gesteld van de gemeente De Haan om de vrijwilligers te versterken.

Vandaele: “Als onze brandweer niet in Wenduine zou kunnen blijven, zou dat natuurlijk doodjammer zijn. Het korps is daar historisch verankerd en vormt de trots van de Wenduinenaren. Maar we moeten absoluut vermijden dat onze gemeente geen brandweerpost meer zou hebben. Als dat onvermijdelijk is, moeten we dan een andere, meer centrale locatie zoeken in De Haan centrum of Vosseslag. Wij kiezen ervoor om alleszins een brandweerpost in onze gemeente te houden, uitgebreid met een ambulance”.

Knokke-Heist bouwt een nieuwe brandweerkazerne op eigen kosten, maar het nieuwe brandweergebouw van De Haan zou bekostigd worden door de zone op voorwaarde dat de gemeente De Haan de grond ter beschikking stelt.

Wilfried Vandaele: “We zullen nog flink moeten onderhandelen en nog vele problemen moeten oplossen, maar het schepencollege is vastberaden om dat dossier tot een goed einde te brengen. Maar alvorens we gelijk welke beslissing nemen, willen we eerst de gedetailleerde rapporten krijgen waaruit bv. blijkt dat onze brandweer in 40% van de gevallen niet op tijd komt. Wij willen er absoluut zeker van zijn dat de cijfers waarop de Zone zich baseert, kloppen. En we zullen onze brandweerlieden zeker niet in de steek laten. We zijn nu eenmaal fier op ons vrijwilligerskorps en zijn onze mensen dankbaar!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is