U bent hier
En plots liggen de plannen voor energie-atol in de Noordzee weer op tafel
DE HAAN -
De kans dat er dan toch een energie-eiland voor de kust van De Haan komt, lijkt plots weer heel reëel. De initiatiefnemer diende daarvoor een subsidiedossier in bij Europa. “Volgens de website van de Europese Commissie is er inspraak mogelijk van de bevolking en de overheden”, zegt tegenstander Wilfried Vandaele (N-VA).
Sinds 2013 ligt er een plan op tafel om voor de kust van De Haan een atol te bouwen, een kunstmatig eiland om energie van de windmolenparken op zee in te stockeren. De plannen kregen heel wat tegenwind, niet in het minste van de plaatselijke bevolking, die zo’n eiland op de Wenduinebank, 4,2 kilometer lang, 2,5 kilometer breed en op amper vijf kilometer uit de kust niet bepaald zag zitten. Het consortium iLand, dat bestaat uit waterbouwfirma's DEME en Jan De Nul, energiespeler Electrabel en een tweetal publieke investeringsmaatschappijen diende niettemin eind juli 2014 een concessieaanvraag in om het eiland te bouwen, maar dat liep toen anders uit.
“Toen iLand die concessie aanvroeg bij de federale regering ben ik erin geslaagd om het project begin april 2015 tegen te houden”, legt senator en Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele (N-VA) uit De Haan uit. “In de concessievoorwaarden stond dat de kosten voor het eiland niet mochten worden doorgerekend aan de consument, wat in de plannen van iLand wel het geval was. Maar kijk, dit dossier is als het monster van Loch Ness, het steekt af en toe de kop op. En daar is het weer.”