54 miljoen euro investeringen voor kustverdediging

Op 14 mei 2012

Het Vlaams gewest heeft de afgelopen drie jaar fors geïnvesteerd in kustverdedigingswerken. Uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele (N-VA) opvroeg bij de minister van Openbare Werken Hilde Crevits, blijkt dat de investering ongeveer 54 miljoen euro bedroeg.

Wilfried Vandaele: “de investeringen kaderen in het Masterplan kustveiligheid van de Vlaamse overheid en moeten er voor zorgen dat we tegen 2050 beschermd zijn tegen een 1000-jarige storm. De belangrijkste werken zijn o.a. de aanpassing van de zeedijken en het verhogen van stranden.”

Daarvoor werd in 2009 12 miljoen euro geïnvesteerd. Dat budget werd in drie jaar tijd opgetrokken tot 22,5 miljoen euro in 2012.

“Voor de investeringswerken hebben de kustgemeenten- en steden een deel van de kostprijs op zich genomen”, vervolgt Vandaele. “De kostprijs voor de lokale overheden bedroeg in 2009 en 2010 4,4 miljoen euro, in 2011 was dat 3,2 miljoen euro.

Wilfried Vandaele besluit: “de tijd dat de Vlaamse overheid de hele factuur betaalde als er iets moest gebeuren aan het strand of de dijk, is voorbij. Ook de Vlaamse overheid moet besparen en een deel van de factuur wordt doorgeschoven naar de kustgemeenten. Ook in mijn gemeente De Haan worden binnenkort werken uitgevoerd om de zeewering in Wenduine – het zwakste punt aan de Vlaamse kust – te versterken. Naast een verbreding van het strand wordt ook de zeedijk aangepakt. De Vlaamse overheid betaalt de basisinvesteringen, maar alle extra’s zijn voor de gemeente. Concreet betaalt de Vlaamse overheid een betonnen dijk op een minimale breedte, maar als de gemeente een bredere dijk wil, met mooiere materialen (bv. natuursteen), dan is die extra kost voor de gemeente”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is