BEWUST 12 durft geen beslissing nemen voor De Windhaan

Op 1 mei 2013

 

                 

De Windhaan: “politiek geklungel van de bovenste plank”

 

Op de gemeenteraad van 25 april 2013 deed Wilfried Vandaele (N-VA/Samen) het schepencollege van De Haan naar adem happen toen hij het dossier De Windhaan ter sprake bracht.

Twee dagen eerder had het schepencollege beslist het hele dossier van tafel te vegen en eerdere toewijzingen in te trekken. Vandaele zei dat hij een dergelijk politiek geklungel nooit eerder had meegemaakt. Het dossier bewijst dat deze nieuwe BEWUST-meerderheid een gebrek aan beslissings- en daadkracht toont, dat dossierkennis ontbreekt, en dat de interne tegenstellingen en het geruzie binnen het schepencollege zelfs op straat worden gegooid. Al na amper 3 maanden werken bewijst de nieuwe meerderheid dat ze de gemeente niet behoorlijk kan besturen.

Dat is bijzonder triestig als je weet dat BEWUST maandenlang weinig anders heeft gedaan dan te zeggen dat het vorige schepencollege –waar de BEWUSTers nochtans zelf de meerderheid vormden, maar dat vergeten ze gemakshalve ! – niet daadkrachtig en eendrachtig was. Nu hebben ze zelf de absolute meerderheid en na amper 3 maanden ligt die al aan diggelen. Met het allereerste dossier dat een beetje delicaat is, loopt het al helemaal fout.

Wilfried Vandaele lichtte het standpunt van zijn fractie toe:

  1. Nog door het vorige college werd beslist de uitbating van de watersportinfrastructuur in De Haan toe te wijzen via een openbare procedure. Verschillende kandidaten konden zich melden en een dossier indienen. Dit in tegenstelling tot de werkwijze die gebruikt werd voor de watersportinfrastructuur in Wenduine, waar gewoon onderhands werd toegewezen, holder-de-bolder en met een contract vol gaten. Volgens Vandaeler is het kwaad trouwens daar geschied: één van de kandidaten die zich nu meldde voor de uitbating in De Haan, was ook al kandidaat voor Wenduine, maar heeft daar nooit een kans gekregen. Had hij toen in Wenduine de uitbating kunnen doen, dan was er geen probleem ontstaan voor De Haan.

N-VA/Samen verzette zich tegen de procedure die in Wenduine werd gevolgd, maar met de openbare procedure voor De Haan ging de groep wel akkoord.

  1. Het nieuw schepencollege besloot een jury in te stellen om de kandidaturen af te wegen. N-VA/samen heeft  geen probleem met een dergelijke werkwijze, als de jury deskundig is en correct werkt. Dus ook hier geen probleem.
  2. De jury neemt een beslissing. Tussen de 2 “beste” kandidaten zit een miniem verschil van 4 punten. Het schepencollege volgt de beslissing van de jury en besluit de concessie te geven aan de zittende uitbater, de Windhaan. Tot zover zit er nog enige logica in het optreden van het schepencollege.

 MAAR wat dan volgt gaat elk begrip te boven:

  1. Het schepencollege heeft dus beslist, maar de beslissing wordt niet “betekend” (dus niet meegedeeld aan de uitbater, waardoor de beslissing dus niet van kracht wordt). Het schepencollege begint te twijfelen en vraagt juridisch advies.
  2. Dat juridisch advies is blijkbaar geruststellend voor het college, want een paar weken later neemt het college een nieuwe beslissing, die erop neerkomt dat de eerste beslissing wordt gehandhaafd.

MAAR: opnieuw blijft het college stilzitten en voert het de beslissing niet uit.

  1. Op dinsdag 23 april beslist het college de stekker er helemaal uit te trekken en het hele dossier van tafel te vegen.

Het gebouw op het strand staat er, het seizoen staat voor de deur, en het hele dossier ligt aan diggelen.

Toen Vandaele inbeukte op het schepencollege , duurde het niet lang voor de barsten zichtbaar werden:

-schepen Marleen Desoete gaf toe dat zij het niet eens was met de beslissing. De besluiteloosheid is dus inderdaad onder meer een gevolg van onenigheid binnen BEWUST.

-burgemeester Peter Breemersch zei dat er fouten zaten in de dossiers, dat de kandidaten onjuiste informatie hadden gegeven.

Vandaele antwoordde hierop dat ze dat dan veel eerder hadden moeten zien. Bovendien:  als er onjuistheden in het dossier zitten, is dat een kwestie van valsheid in geschrifte en dat moeten kandidaten die zich benadeeld voelen, dan uitvechten voor de rechtbank. De gemeente zelf moet enkel zorgen dat er in de PROCEDURE zelf geen fouten zijn geslopen. Het intrekken van de beslissing levert eigenlijk het bewijs dat de gemeente zelf fouten heeft gemaakt, of beter: heeft gefoefeld.

-Breemersch zei ook dat hij rechtszaken wil vermijden, maar Desoete zei dat er geen klachten zijn ingediend. Dus: als er geen klachten ingediend zijn, wat is dan het probleem?

-Breemersch zei dat de gemeente de watersportinfrastructuur deze zomer zelf zal uitbaten, met jobstudenten onder toezicht van een van de sportfunctionarissen. Uiteraard zal dat extra personeelskosten meebrengen voor de gemeente. Het was ook de bedoeling dat de uitbater de binneninrichting voor zijn rekening zou nemen. Ook daar zal de gemeente nu dus zelf een oplossing voor moeten zoeken.

Wilfried Vandaele besloot zijn pleidooi: “zolang BEWUST geschenken kan uitdelen, gebouwen kan neerzetten en die kan openen met grote feesten en vuurwerk, en Vanthilt voor 35.000 euro naar De Haan kan halen, is er geen probleem. Het is geld van de anonieme belastingbetaler en daar kun je makkelijk een goed nieuws show mee opvoeren. Maar zodra ze “nee” moeten zeggen tegen een mens van vlees en bloed – zeg maar een potentiële kiezer- loopt het mis. Dat is al altijd zo geweest. Ik heb het zelf jarenlang aan den lijve ondervonden hoe collega’s schepenen tegen de mensen zegden dat het goed was voor hen, maar dat het collega X  was die er tegen was. Ook in het dossier van De Windhaan is dat weer zo. Als de kandidaten bij de verschillende schepenen langsgaan, krijgen ze telkens te horen dat de schepen in kwestie achter hen staat, maar dat het anderen zijn in het schepencollege die er tegen zijn. Op die manier voer je geen beleid. Je moet je nek durven uitsteken en je moet een beslissing die genomen is, loyaal uitvoeren, ook al ben je het er niet 100% mee eens.”

         

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is