Bewust houdt fietspad naar Nieuwmunster tegen

Op 30 april 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

Een onverwachte wending gisteren op de gemeenteraad van De Haan. Zoals aangekondigd vroeg de burgemeester om een punt bij hoogdringendheid aan de agenda toe te voegen. Het ging om de eerste stap om desnoods stukken te kunnen onteigenen die nodig zijn voor de aanleg van het fietspad. Peter Breemersch, fractievoorzitter van Bewust, verzette zich tegen de agendering.

Burgemeester Vandaele legde omstandig uit waarom hij het punt bij hoogdringendheid aanbracht. Hij is erin geslaagd een extra subsidie los te peuteren bij de Vlaamse overheid voor de aanleg van riolering tegelijk met het fietspad. Het gaat om een uitzonderlijke subsidielijn in het kader van de economische heropleving na Corona. De Haan kan 215.566 euro subsidie krijgen op een totaal van 287.000 euro. Een nooit gezien percentage dus van 75%. Maar de voorwaarde is dat de werken voor eind oktober aanbesteed moeten zijn, anders verliest de gemeente de subsidie.

Wilfried Vandaele zei dat hij hoe dan ook met de eigenaars die nog niet wilden verkopen, blijft onderhandelen, maar dat de onteigeningsprocedure opgestart moet worden voor het geval één of twee eigenaars blijven dwarsliggen en aldus het hele project op de helling brengen. Door die procedure op te starten, toont de gemeente ook aan de Vlaamse overheid dat ze er alles aan doet om de deadline te halen.

Het gaat slechts om een eerste administratieve stap. Er wordt dan een dossier opgesteld, dat in openbaar onderzoek gaat en dan opnieuw naar de gemeenteraad komt alvorens eventueel een gerechtelijke procedure wordt opgestart. Nog niets definitiefs dus, maar wel een noodzakelijk stap om te kunnen starten.

Breemersch vond dat Vandaele hem op voorhand had moeten contacteren. Vandaele zei dat hij dat inderdaad altijd doet voor dossiers waar discussie over kan bestaan, maar dat hij geen ogenblik had vermoed dat de oppositie hier problemen mee zou hebben aangezien de bevolking dat fietspad al 15 jaar vraagt.

Binnen Bewust bestond er duidelijk onenigheid. Raadslid Rudy Claus vroeg dat de zitting geschorst zou worden om toe te laten dat Bewust kon overleggen. Omdat zijn micro bleef aanstaan, kon men tot in de huiskamer horen dat hij probeerde zijn collega’s te overtuigen om het punt toch goed te keuren. Maar dat lukte hem niet.

Door jullie houding dreigt onze gemeente dus 215.000 euro subsidie te verliezen. Dat is bijzonder triestig”, besloot burgemeester Vandaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is