’Bewust’ stemt plannen betaalbaar wonen weg

Op 4 juli 2012

Op de gemeenteraad van De Haan stonden 4 dringende dossiers op de agenda die te maken hebben met betaalbaar wonen in de gemeente. Het ging om Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP’s) aan de Vosseslag, aan de Ringlaan in De Haan, in het centrum van de Haan en tussen de Consciencelaan en de Groenestraat.

Aan de dossiers wordt al jaren gewerkt – aan één ervan al 7 jaar ! -. De gemeenteraad moest het licht op groen zetten om de plannen in de loop naar de vakantie in openbaar onderzoek te laten gaan, wat betekent dat alle betrokken eigenaars dan hun mening kunnen geven over de plannen alvorens de knopen definitief worden. De gemeenteraadsleden die kandidaat zijn bij Bewust, stemden echter voor uitstel. Het was Frank Van Wijk die de stemming vroeg over uitstel, met als argument dat de gemeenteraadsleden door de rapporten en oudercontacten geen tijd genoeg hadden gekregen om de dossiers voor te bereiden. Marijke Desmet en Rudi Claus sloten zich aan. Schepen van Ruimtelijke Ordening Wilfried Vandaele (N-VA/SAMEN) antwoordde dat de dossiers al herhaaldelijk zijn toegelicht, o.m. in de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening, waarin alle politieke fracties vertegenwoordigd zijn, en op vergaderingen waar niet alleen omwonenden maar ook alle schepenen waren uitgenodigd. Vandaele was ook van plan alle mogelijke uitleg te geven op de gemeenteraad zelf en ook de verantwoordelijke ambtenaar was aanwezig. Maar Bewust belette hem de toelichting te geven door de 4 punten van de agenda te halen.

 

Alle werk is voor niets geweest

 

Wilfried Vandaele: “alles was voorbereid om het openbaar onderzoek de komende maanden te laten lopen. De mensen hebben dan wat tijd om de plannen te komen inkijken op het gemeentehuis, en daar hebben de ambtenaren in de zomermaanden ook wat meer tijd om uitleg te geven. In de zones waar het hier over gaat, kunnen meer dan 200 woningen gebouwd worden, waarvan 20% sociaal en de rest “bescheiden” of “betaalbaar”. Dat moet kansen geven aan onze jonge mensen om hier iets te kopen. De zones worden immers ook voorbehouden voor mensen die er echt gaan wonen, dus niet voor tweede verblijvers”.

 

Op de gemeenteraad vond ook Hans Jonckheere het gedrag van Bewust beneden alles: “de ambtenaren hebben hun uiterste best gedaan om alles op tijd klaar te krijgen en nu krijgen zij een slag in het gezicht”. Ook Jonathan Devuyst en Daniël Vanhaeren (SP.A) en René Vanuffel (NU) vonden het gedrag van Bewust ongehoord.

 

Volgens Vandaele speelt Bewust met vuur door de punten weg te stemmen. Subsidies van de Vlaamse overheid kunnen vervallen en projecten die al in de steigers staan, kunnen niet worden uitgevoerd. Dat het om een politiek spelletje gaat, is volgens Vandaele duidelijk aangezien Bewust in één trek alle RUP’s aan de kant veegt. Schepenen die in het schepencollege akkoord gingen, deden op de gemeenteraad hun mond niet open, en stemden tegen. “Als die onbetrouwbare figuren in de toekomst het beleid van de gemeente gaan bepalen, dan is dat een ramp”, besluit Vandaele.

 

OCMW

 

In de marge van de gemeenteraad konden we vernemen dat een paar weken geleden in de OCMW-raad een vergelijkbare stemming plaats had. Het OCMW wou een stuk bouwgrond verkopen aan de Vosseslag, maar Wilfried Vandaeles dienst Ruimtelijke Ordening liet weten dat, als de verkoop doorging, dat de toegang zou blokkeren naar een grote zone bouwgrond die later nog ontwikkeld kan worden. OCMW-voorzitster Andrée Flahaut had oor naar deze argumenten en riep een extra vergadering van de OCMW-raad bijeen om de verkoop stop te zetten. De leden van Bewust stemden tegen, maar waren in de minderheid. De verkoop ging dus niet door, zodat ook daar gewerkt kan worden aan een zone voor betaalbaar wonen.

 

Schepen Wilfried Vandaele begrijpt niet wat er aan de hand is. “Iedereen is zogezegd sociaal en voor “betaalbaar wonen”, maar als het er op aankomt daden te stellen, stemmen ze tegen en trekken ze de kaart van de bouwpromotoren“, aldus Vandaele.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is