Burgemeester, SAMEN en N-VA blijven samen werken

Op 16 augustus 2012

Na het afscheuren van de lijst Bewust van de Lijst Burgemeester bleef het lange tijd stil in politiek De Haan. De groepen Lijst Burgemeester van burgemeester Christine Beirens, en SAMEN/N-VA van volksvertegenwoordiger en schepen Wilfried Vandaele beslisten al enige tijd geleden opnieuw met een gezamenlijke lijst aan de verkiezingen deel te nemen, en de goede samenwerking verder te zetten.

 

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 bundelden de Lijst Burgemeester en SAMEN reeds de krachten. Ze trokken toen als LB+SAMEN naar de kiezer en haalden een absolute meerderheid. N-VA vormde toen een onderdeel van SAMEN, maar wordt nu duidelijker in de verf gezet.

 

Christine Beirens: “Het was onze bedoeling een vernieuwend beleid te voeren om de toekomst van onze gemeente en onze inwoners veilig te stellen. Zes jaar lang hebben wij hard gewerkt aan bijzonder moeilijke thema’s. Examens voor het gemeentepersoneel laten we voortaan organiseren door een onafhankelijke jury. De deelgemeenten konden hun eigenheid behouden en op toeristisch vlak hun troeven uitspelen. En we bevorderden de verkeersveiligheid (herinrichting Vlissegem dorp, heraanleg Driftweg, straks Vosseslag).

Helaas hebben sommige machthebbers uit het verleden het ons niet gemakkelijk gemaakt. Zij zagen sommige veranderingen met lede ogen aan en wilden liever dat alles bij het oude bleef. Ze schrokken er dan ook niet voor terug om stokken in de wielen te steken. Uiteindelijk zorgden ze ervoor dat er een breuk kwam in de Lijst Burgemeester.”

 

Wilfried Vandaele: “Het is nog niet altijd voldoende zichtbaar, maar we hebben de voorbije jaren echt verandering op gang gebracht: Werken aan betaalbaar wonen, een verscheidenheid behouden aan toeristische verblijfsmogelijkheden (hotels, campings, B&B), zorgen voor het erfgoed (onderhoudspremies in de concessie; restauratie molen Wenduine en Klemskerke), het toeristische aanbod versterken, een jeugdbeleid op de sporen zetten. Met enkele sterke projecten hebben we ook de gemeente op de kaart gezet (“Mooiste dorp”, project Kiekeboe, ereburgerschap Europees president Van Rompuy).”

 

De Lijst Burgemeester, aangevoerd door huidig burgemeester Christine Beirens, wil dus de goede samenwerking met SAMEN voortzetten. Nu de kopman van SAMEN, Wilfried Vandaele, Vlaams Volksvertegenwoordiger geworden is voor de N-VA, wordt de naam N-VA aan de lijstnaam toegevoegd.

 

Zo krijgen we LB + SAMEN, zoals in 2006, maar met de naam N-VA er bij. De lijsttrekkers geven toe dat “LB + SAMEN + N-VA” geen eenvoudige naam is, maar ze beklemtonen dat de naam precies aangeeft welke lading de vlag dekt:

 

-De Lijst Burgemeester (LB) is de voortzetting van een gemeentelijke lijst die al bestaat sinds de fusie van 1976 en die wordt geleid door de huidige burgemeester.

-SAMEN, dat dit jaar zijn 30ste verjaardag heeft gevierd, is een samenwerkingsverband van onafhankelijke en milieubewuste mensen, met traditioneel een sterke aanwezigheid van jongeren en vrouwen.

-N-VA is de eerste partij die iemand van onze gemeente naar het parlement stuurt. Zoals elders in Vlaanderen wordt de partij ook in De Haan-Wenduine steeds sterker.

 

Tussen de mensen van die 3 groepen zijn de persoonlijke banden uitstekend, over de partijpolitieke verschillen heen. Ze hebben ook een gezamenlijke visie op de toekomst van de gemeente.

 

Beirens en Vandaele vormen een sterk duo: een burgemeester kent als geen ander de problemen en behoeften van de inwoners, en een volksvertegenwoordiger zorgt ervoor dat de hogere overheid de gemeente op vele manieren ondersteunt.

Ze kunnen voor hun lijst beroep doen op een groep schitterende kandidaten uit de verschillende deelgemeenten en uit verschillende beroepsgroepen.

De voorbije maanden werden al enkele namen van kandidaten vrijgegeven (bv. Matti Delbarge, Robin Chapman en Jan Vermast voor SAMEN), en we zullen onze andere kandidaten de komende weken aan het publiek voorstellen”, besluiten Christine Beirens en Wilfried Vandaele.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is