Energie-eiland kan ook voor Zeebrugge i.p.v. De Haan.

Op 23 april 2013

 

Energie-eiland kan ook voor Zeebrugge i.p.v. De Haan.

 

Gemeenschapssenator Wilfried Vandaele stelde onlangs in de senaat opnieuw een vraag aan vice-premier Vande Lanotte over de plannen om een energie-eiland voor de Vlaamse kust te bouwen. Eerder stelde Vandaele al vragen hierover aan Vande Lanotte, maar in het Vlaams parlement ook aan minister-president Peeters en aan minister Crevits.

In het voorontwerp van Marien Ruimtelijk Plan, dat de ruimtelijke ordening op zee moet regelen, is een zone ingetekend op 3 km voor de kust van De Haan-Wenduine om zo’n eiland te bouwen. Het eiland moet energie stockeren die geproduceerd wordt door de windmolenparken in de Noordzee (op de Thornton- en Blighbank). Wilfried Vandaele, die in zijn gemeente De Haan over het eiland ook al een door enkele honderden mensen bijgewoonde gespreksavond organiseerde, betreurde vroeger al dat er vooraf geen formeel overleg is geweest tussen de federale en de Vlaamse regering.  Aan Vlaamse kant liggen immers ook plannen op tafel voor de “Vlaamse Baaien”, een kraal van kunstmatige eilanden, met allerlei functies. Daarin zit ook een energie-eiland, maar op 30-40 km voor de kust ipv op 3 km.

Wilfried Vandaele: “Als een energie-eiland nuttig is voor het opslaan van groene energie, dan vinden wij dat het voorstel zeker bestudeerd moet worden. Op 3 km voor de kust is echter zeer dicht. Dat zal zeker visuele hinder veroorzaken.”

Vandaele wees er ook al eerder op dat in opdracht van de haven van Zeebrugge en met de steun van de Vlaamse regering een studie over de mogelijke inplantingplaatsen voor zo’n eiland werd uitgevoerd. Vandaele kon de resultaten van deze MIP-studie (m.m.v. onder meer VITO) intussen inkijken en stelde vast dat de locatie voor Wenduine daar niet in voorkomt. De studie overweegt wel tal van andere locaties, o.m. aansluitend bij de haven van Zeebrugge. Vandaele voelt dan ook meer voor die optie.

Vande Lanotte antwoordde dat hij het voorontwerp van Marien Ruimtelijk Plan wil aanpassen en naast de locatie voor Wenduine ook een locatie voor Zeebrugge wil inschrijven. Alvorens daar een eiland gebouwd kan worden, zal volgens de minister wel eerst de westelijke dam gebouwd moeten worden. Het Marien Ruimtelijk Plan, waarin straks dus de twee mogelijkheden worden opgenomen i.p.v. enkel de optie De Haan, wordt nog in 2013 aan een openbaar onderzoek onderworpen.

Wilfried Vandaele besluit: “We moeten er geen tekeningetje bij maken dat de bouw van een eiland dicht bij de kust, in ondiep water, veel goedkoper is dan de bouw dieper in zee. Toch willen wij dat de gevolgen grondig onderzocht worden, bv. het gevaar van algengroei tussen zo’n eiland en de kust, de effecten op de stromingen, en de visuele hinder. Als het dan toch dicht bij de kust moet, dan lijkt Zeebrugge mij op het eerste gezicht een logischer keuze dan De Haan omdat het daar kan aansluiten bij een bestaande infrastructuur”.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is