Energie eiland voor Zeebrugge ipv De Haan

De baggeraars DEME en Jan De Nul, verenigd in de groep iLand, dienden enkele jaren geleden een plan in om een “energieatol” te bouwen voor de kust van de Haan, op de Wenduinebank.  De plaatselijke N-VA organiseerde toen enkele informatie-avonden waarop de initiatiefnemers, energiedeskundigen en zeespecialisten het woord kregen. Het eindoordeel van het aanwezige publiek was duidelijk: een energie-eiland bouwen voor de kust van De Haan, is geen goed idee. De vragen over het vis- en garnalenbestand op de Wenduinebank, de invloed van de stromingen op de kustlijn, en de impact op het toerisme, bleven immers onbeantwoord. Ook de visuele hinder van het 1,5 kilometer brede en 2,8 km lange eiland, op amper 4 km uit de kust, maakte mensen bezorgd.

Volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele (N-VA) nam het dossier “mee naar Brussel” en slaagde erin de bouw tegen te houden. Hij ontdekte immers een fout in het concessiedossier. Van meet af aan stond Vandaele op het standpunt dat het atol beter bij de haven van Zeebrugge zou worden gebouwd. Bij het tot stand komen van het eerste Marien Ruimtelijk Plan (MRP) slaagde hij er dan ook in een extra zone voor een eventueel energie-eiland in te kleuren voor Zeebrugge. Aanvankelijk was enkel De Haan ingekleurd. “Aangezien in Zeebrugge toch een havenuitbreiding gepland is, kan men daar twee vliegen in één klap slaan”, was Vandaeles stelling. Bovendien: als het eiland los voor de kust ligt, is het een federale, Belgische bevoegdheid, maar als het aan de haven vasthangt, is het een bevoegdheid van de Vlaamse overheid. Dat laatste vindt Vandaele logischer.

Nu maakte iLand bekend dat het inderdaad bekijkt om het eiland voor Zeebrugge te bouwen i.p.v. voor De Haan. Het bedrijf mikt op Europese subsidies en wil het eiland nu ook combineren met o.a. aquacultuur.

Wilfried Vandaele: “Dat de baggeraars nu mikken op Zeebrugge, vind ik een stap in de goede richting. Het is in ieder geval een logischer inplantingsplaats. Maar de zone voor De Haan blijft op het huidige Marien Ruimtelijk Plan nog steeds ingekleurd als zone voor energie-opslag. We weten dat iLand overweegt een tweede eiland te bouwen als het eerste lukt. De procedure om het MRP te herzien, loopt momenteel. In het voorjaar van 2018 wordt het publiek hierover geraadpleegd."

http://www.focus-wtv.be/nieuws/energie-atol-zeebrugge

http://www.wilfriedvandaele.be/sites/parlement.n-va.be/files/generated/i...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is