Gemeenteraad 28 mei 2020: eerste reeks steunmaatregelen goedgekeurd

Op 10 juni 2020, over deze onderwerpen: Beleid & financiën

Vorige maand legde burgemeester Wilfried Vandaele namens de meerderheid Open & N-VA en Vooruit aan de gemeenteraad van De Haan een “keuzemenu” voor met maatregelen om de gevolgen van de Coronacrisis voor de lokale economie en de bevolking enigszins te verzachten. De meerderheid bood aan om deze operatie door te voeren in overleg met de oppositie.

Intussen is dat overleg er geweest en meerderheid en oppositie samen keurden op de gemeenteraad van 28 mei bij hoogdringendheid een eerste reeks van steunmaatregelen goed:

25 % korting op concessies. Het gaat hier dus om mensen die een uitbating huren aan de gemeente (bv Potinière, stranduitbatingen, , enz). Die korting wordt geraamd op 68.075 euro, aan te vullen met die concessies die de gemeente niet rechtstreeks verleent, maar die via Farys lopen (bar zwembad en sporthal). Alles samen komt het zo in de buurt van 100.000 euro.
25 % korting op belasting kamerverhuur (hotels, B en B’s…): geraamd op 25.145 euro
20 % korting op abonnementen openbare markten, geraamd op 18.325 euro
25 % korting op belasting sociaal toerisme (“toerisme voor allen”), geraamd op 1.720 euro

De maatregelen werden unaniem goedgekeurd.

Enkele andere maatregelen worden nog verder uitgewerkt. Zo was er het voorstel om aankoopbonnen te maken voor de inwoners, en om een “noodfonds” in te stellen, waar mensen in uitzonderlijke omstandigheden – ook los van Corona - kunnen aankloppen voor een renteloze lening. Die voorstellen worden de komende weken uitgewerkt, en daarbij zal er opnieuw overleg zijn tussen meerderheid en oppositie.

In het schepencollege van 29/5/2020 werd tevens beslist om de contracten van de organisatoren van de grote evenementen Yeke Yeke (Vosseslag), Retro Sur Mer, Engie Parkies en Ketnet Zomertour met een jaar te verlengen met uitbetaling van hun voorschot in 2020.

Op de gemeenteraad van 28/5/2020 lichtte de burgemeester ook de krachtlijnen toe van het strandplan voor de zomer 2020. Eerstdaags worden de details ook aan het brede publiek kenbaar gemaakt.

Momenteel maken de gemeentelijke diensten ook een inventaris van de terrassen en meten ze die op.  Het is immers de bedoeling van het gemeentebestuur om de terrassen waar mogelijk extra ruimte te geven omdat de gasten volgens de Coronamaatregelen verder uit elkaar moeten zitten.

De gemeenteraad keurde ook een reglement goed om herbruikbare luiers te subsidiëren. Voorts besliste de raad om bij enkele scholen “regenboogstroken” op het wegdek te schilderen om de veiligheid in de schoolomgeving te  verhogen en om aandacht te vragen voor de problematiek van de holebi- en transgendergemeenschap.

Tot slot stemde de gemeenteraad er ook mee in dat de muziekacademie van De Haan gaat samenwerken met die van Blankenberge. Daardoor zal de Vlaamse overheid ook de gemeentelijke muziekacademie van De Haan subsidiëren, wat tot nu toe niet het geval was.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is