Laureaten Vlaamse Monumentenprijs 2013 zijn bekend

Op 10 juli 2013

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois maakte vandaag de vier laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs van dit jaar bekend. Een van die vier wordt op 2 september 2013 uitgeroepen tot de ultieme winnaar. De minister kent de Monumentenprijs elk jaar toe aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Zowel beschermd als niet-beschermd waardevol erfgoed komt hiervoor in aanmerking.  Vorig jaar mocht de voormalige Sint-Rochuskerk uit Ulbeek de Vlaamse Monumentenprijs in ontvangst nemen.

 

Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten“, legt Vlaams minister Bourgeois uit. “We moeten het vele waardevolle Vlaamse erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten, voor de Vlamingen van vandaag en morgen.”

 

De Vlaamse Monumentenprijs hecht daarom veel belang aan publiekswerking en het creëren van interesse en een (lokaal) draagvlak voor (zorg voor) onroerend erfgoed.

Dat weerspiegelt zich duidelijk in de vier laureaten, die stuk voor stuk typevoorbeelden zijn van goed beheer, van vakkundige restauratie met inbreng van nieuwe technieken. De laureaten zijn C-Mine of de voormalige mijnsite van Winterslag in Genk, de Sint-Dionysiuskerk in Sint-Denijs-Westrem (Gent), CC de Grote Post in Oostende en Villa Elza op de Zeedijk in Wenduine (De Haan).

 

De vier laureaten werden na een brede oproep en jurering door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen geselecteerd uit in totaal 21 geldige kandidaten.

Elke laureaat van de Vlaamse Monumentenprijs krijgt 2.500 euro. De winnaar ontvangt daar bovenop nog eens 12.500 euro.

 

Open Monumentendag

Het grote publiek kan traditiegetrouw de vier laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs bewonderen tijdens Open Monumentendag Vlaanderen, dit jaar op zondag 8 september 2013. Die dag zetten ook  andere – dikwijls verrassende – monumenten de deuren open en worden een 500-tal activiteiten (wandelingen, fietstochten, kind- en gezinsvriendelijke activiteiten, tentoonstellingen …) georganiseerd in heel Vlaanderen.

Dit jaar viert Open Monumentendag zijn 25ste verjaardag met ‘Het beste van Open Monumentendag’. Het hele Open Monumentendag-programma wordt begin augustus gelanceerd via www.openmonumenten.be en de Monumentenkrant.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is