N-VA wil Masterplan voor strand De Haan-Wenduine

Op 29 maart 2015

“We missen in De Haan-Wenduine een allesomvattende visie op het strand, nochtans onze belangrijkste toeristische troef.” Dat zegt Bart Lippens, voorzitter van de lokale N-VA- afdeling. Wie het lokale nieuws de afgelopen maanden gevolgd heeft kon er niet naast kijken. De stranduitbatingen, de beach bars, het watersportpaviljoen. Allemaal onderwerpen die negatief in het nieuws kwamen. Telkens ging het over slecht uitgewerkte concessies. Het gemeentebestuur veranderde herhaaldelijk van standpunt, zodat een samenhangend beleid zoek is. Denk maar aan de concessie voor de watersportuitbating, waarbij de concessie werd toegekend, ingetrokken, weer toegekend… Mag er nu wel of niet raamverkoop op het strand? Enz, enz. Terecht uiten verschillende mensen uit de toeristische sector hun bezorgdheid en kritiek. De N-VA ging met velen van hen praten.

“Als lokale N-VA afdeling zijn wij zeer bezorgd”, zegt gemeenteraadslid Jan Vermast. Hij is uitbater van twee hotels en een  B&B. Met zijn jarenlange kennis en ervaring in de sector volgt hij dit beleidsdomein zeer nauw op. “Het wordt dringend tijd dat er een eenduidig kader wordt uitgedacht voor ons strand. Een masterplan om gezamenlijk de komende jaren richting te geven aan het beleid. Belangrijk hierbij is dat iedereen gelijk behandeld wordt, met duidelijke afspraken voor alle betrokken partijen.”

In de eerste plaats moet de infrastructuur aangepakt worden. Goed werkende douches, propere toiletten, een onderhouden dijk en wandelpaden in de duinen. Allemaal zorgen ze voor een betere beleving van het strand. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk.

Het strand en de zee zijn de plaats waarvoor de gasten komen en die gasten willen iets beleven, zo dicht mogelijk bij de waterlijn. Goed ingeplande strandbars in aanvulling met professionele stranduitbatingen met kwaliteit, design, vernieuwend ( en geen containers) zijn –mits goede afspraken- geen concurrentie voor de bestaande horeca.  Ze kunnen integendeel juist meer gasten aantrekken.

“Het kan overal ter wereld waar badplaatsen zijn. Waarom niet in De Haan?”, vraagt Vermast zich af.

Een goede beleving van de kust echter, overstijgt de gemeentegrenzen. Samen met het kabinet van minister Ben Weyts gaan we de komende maanden na welke de pijnpunten er zijn aan onze kust. In tijden van budgettaire schaarste moeten de middelen slim gebruikt worden.

Lokale infrastructuur is daar één van. Daarnaast moeten toeristen vlot via de invalswegen naar de kust kunnen rijden. Wegen die hier en daar dringend aan vernieuwing toe zijn. Eenmaal aangekomen moeten er voldoende en betaalbare parkeermogelijkheden zijn, maar ook meer autoluwe straten, zodat de wandelaar kan genieten van onze  pleinen en straten. De kustbaan, mits de nodige investeringen, kan meer zijn dan een “snelle doorgangsweg”. De kusttram is een belangrijke troef. Fietsroutes sluiten nog niet overal goed aan. Veilig afgescheiden fietspaden zijn een must.

 “Wij als lokale N-VA afdeling zullen dit onderwerp blijvend opvolgen en waar nodig voorstellen doen naar het hogere niveau, bv. aan N-VA-minister Weyts, bevoegd voor o.m. openbare werken en toerisme”, zegt Bart Lippens. Hij besluit: “het is niet omdat wij in De Haan-Wenduine in de oppositie zitten, dan wij onze schouders niet zetten onder dossiers die voor onze gemeente belangrijk zijn. Ik denk aan de heraanleg van de Zeedijk Wenduine, aan de subsidie voor speeltoestellen op het strand, voor de nieuwe zaal Schelpestik op Vosseslag, enz. Wij hopen ook een doorbraak te kunnen realiseren wat de heraanleg van de Ringlaan in Wenduine betreft”.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is