N-VA/SAMEN: vragen bij project Ter Zee

Op 8 mei 2017, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Ruimtelijke ordening

N-VA/SAMEN van De Haan betreurt de gang van zaken m.b.t. het project Ter Zee aan de Ringlaan in Wenduine. Op de plaats waar een zorgcentrum zou komen, verrijzen straks appartementen. Een commercieel project i.p.v. een project van algemeen belang.

Bart Lippens, voorzitter N-VA: “Als oppositieleider verzette Wilfried Vandaele zich zo’n jaar of 12 geleden  tegen de  plannen van de socialistische zuil, die ook De Branding en Villa Maritiem uitbaatte, om aan de Ringlaan in Wenduine een megalomaan zorgcentrum op te richten. Nadat hij in 2006 schepen van Ruimtelijke Ordening werd, slaagde Vandaele erin om in overleg met de buurt en met de bouwheer een compromis te vinden. De initiatiefnemers schoven het gebouw op en beperkten het volume. In ruil mochten ze wel 4 bouwlagen bouwen, met voldoende afstand t.o.v. de omwonenden. Daarbij werd steeds in het achterhoofd gehouden dat het hier ging om een project van algemeen belang: een zorg- en revalidatiecentrum waar ook plaatselijke inwoners terecht konden en waar heel wat werkgelegenheid mee gepaard zou gaan.”

Maar van het project werd enkel een deel gerealiseerd: 52 serviceflats werden gebouwd aan de Wancourtstraat. Daarna viel het project stil: de bouwheer had financiële problemen.  De Branding werd overgelaten aan een privé-uitbater en Villa Maritiem aan het dierenparkje werd verkocht aan een bouwpromotor en gesloopt. Er kwamen appartementen in de plaats. Nu heeft dezelfde bouwpromotor ook de hele site van Ter Zee aan de Wancourtstraat en de Ringlaan gekocht. De serviceflats worden omgevormd tot 56 appartementen voor alleenstaanden en eenoudergezinnen. En op de rest van het terrein verrijzen vier appartementsblokken, met aan de kant van de Ringlaan 5 verdiepingen (één meer dus dan Vandaele destijds vergunde voor het zorgcentrum) en 4 verdiepingen aan de achterkant. Die blokken bevatten samen 84 woongelegenheden. Dat brengt het totaal op de site dus op 140 woongelegenheden.

Ook Wilfried Vandaele, fractieleider van N-VA-SAMEN, betreurt deze gang van zaken: “We zijn destijds akkoord gegaan omdat het ging om een project van algemeen belang, met heel wat werkgelegenheid voor de plaatselijke bevolking en verblijfsmogelijkheid voor zorgbehoevende en revaliderende inwoners. Om die reden gingen we tegen onze zin ook akkoord met de sloop van de beeldbepalende kapel die daar stond. Uiteindelijk wordt het nu een commercieel project en laat het schepencollege een extra bouwlaag toe. In ruil wordt er wel meer open ruimte voorzien rond de gebouwen: in de huidige plannen wordt 33% van het terrein ingenomen, voor het zorgcentrum zou dat destijds 40% geweest zijn.    Maar dat het schepencollege aan een commercieel project waar geen werkgelegenheid uit voortkomt voor de plaatselijke bevolking evenveel of meer toelaat als voor een project van algemeen belang, roept vragen op. Zeker omdat er geen ruimtelijke visie van de gemeente bestaat voor de rest van de Ringlaan. Is het de bedoeling om de bestaande villa’s straks allemaal te vervangen door appartementsgebouwen of niet? Geen mens die het weet! “

Wilfried Vandaele besluit :“Het is weliswaar de bedoeling van de Vlaamse overheid dat er in de toekomst op sommige plaatsen hoger wordt gebouwd en op andere plaatsen niet meer wordt gebouwd, maar dat moet gebeuren op basis van een visie van de gemeente, en die is er nu niet”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is