“Open & N-VA” wordt “Lijst Burgemeester”

Op 4 januari 2023, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2024

De groep rond burgemeester Wilfried Vandaele van De Haan heeft beslist in 2024 met een “Lijst van de Burgemeester” naar de kiezer te trekken. Die nieuwe naam komt in de plaats van de naam “Open & N-VA”, waar de groep in 2018 met succes mee deelnam aan de verkiezingen.

Fractievoorzitter Mathieu Delbarge: “In onze groep werken mensen samen van verschillende politieke strekkingen. Iedereen weet dat schepen Marleen Schillewaert bijvoorbeeld tot de Open VLD behoort en burgemeester Wilfried Vandaele tot de N-VA. Maar er zijn ook mensen met andere politieke kleuren en onafhankelijken bij ons actief.”

“De hogere overheden schuiven steeds meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden door naar de gemeenten. Zeker kleine en middelgrote gemeenten zijn niet altijd uitgerust om die taken behoorlijk uit te voeren. In die omstandigheden moet een gemeente niet alleen kunnen beschikken over deskundig personeel, maar ook over een krachtige bestuursploeg”, aldus Delbarge.

Eerste schepen Rudi Cattrysse: “Onze burgemeester is er de voorbije jaren als beroepspoliticus in geslaagd het bestuur van de gemeente stevig in de hand en op de rails te houden. Zijn contacten met de hogere overheden hebben de gemeente ook veel subsidies bezorgd en oplossingen voor lang aanslepende dossiers. Ik denk aan het fietspad naar Nieuwmunster, restauratie gemeentehuis, een oplossing voor de twee verkrotte panden in de Leopoldlaan. Enzovoort.
Onze gemeente is echt in goede handen, en dat horen we ook steeds vaker van onze inwoners en tweede verblijvers”.

Mathieu Delbarge: “We zijn in 2018 met een ambitieus programma naar de kiezer gegaan. We hebben bijna alle beloftes kunnen inlossen, maar Covid en nu de energiecrisis hebben wel degelijk roet in het eten gegooid. Sommige projecten liepen vertraging op of kwamen tijdelijk in de koelkast terecht. “

Alles werd duurder, ook de vele openbare werken die bezig zijn: Vosseslag, Grotestraat, Ringlaan Wenduine, strandhoofden Wenduine, Toch zet de gemeente door met die werken. Intussen zijn ook de werken aan het Strangegat Vosseslag en aan het dierenparkje en het duinengebied in Wenduine gestart. Voor de herstellingswerken aan de landelijke wegen Vijfwegestraat, Kloosterstraat  en Bredeweg wordt eerstdaags een aannemer aangeduid. Riolerings- en wegenwerken in Harendijke worden voorbereid, evenals de heraanleg van de Nieuwe Steenweg.

De personeelskosten van de gemeente, van de politie en van de brandweer, kenden een abnormale verhoging door de opeenvolgende indexeringen. Toch slaagde het gemeentebestuur erin, zonder belastingverhoging, dat alles op te vangen dankzij een vooruitziend financieel beleid.

Mathieu Delbarge: “We moeten absoluut ons beleid kunnen voortzetten om ook die projecten af te werken. We denken dan aan de renovatie van het oude rijkswachtgebouw aan de Driftweg, aan een nieuwe kazerne voor onze brandweer, aan het behoud van onze beide watertorens, een herbestemming voor het pompgebouwtje in de Wenduinse duinen, aan de verdere heraanleg van onze wegen, de ondertunneling van de Nieuwe Rijksweg …”

Burgemeester Wilfried Vandaele: “Een gemeente besturen vraagt tegenwoordig een professionele aanpak; het is niet iets at je zomaar eens tussendoor kunt doen. Mensen beseffen niet wat er allemaal bij komt kijken. Eigenlijk zouden we de inzet en de deskundigheid van alle gemeenteraadsleden - meerderheid en oppositie - samen moeten kunnen brengen ten bate van onze gemeente. Onze Lijst van de Burgemeester wil dan ook een thuis zijn voor iedereen die van goede wil is en zich wil inzetten voor ons ambitieus programma”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is