Premiesysteem Concessie is een voltreffer!

Op 12 mei 2014

Als schepen van Ruimtelijke Ordening, Erfgoed en Cultuur nam Wilfried Vandaele in 2008 het initiatief om voor de Concessie van De Haan, de typische villawijk, een “herwaarderingsplan” op te maken. De wijk is beschermd als dorpsgezicht, en door het opstellen van een herwaarderingsplan zouden er subsidies komen van het Vlaamse gewest voor onderhoudswerken. Van bijna 900 typische “belle epoque”-gebouwen werden de waardevolle stijlelementen in kaart gebracht. De voorbereiding duurde 4 jaar en minister Geert Bourgeois keurde het herwaarderingsplan goed in 2012.

Wilfried Vandaele is weliswaar geen schepen meer in De Haan, maar als Vlaams volksvertegenwoordiger (N-VA) die o.m. erfgoedthema’s opvolgt, houdt hij het dossier nauwlettend in het oog en maakte hij nu een eerste balans op.
Vandaele: “Er werden door de Vlaamse overheid al 75 dossiers voor onderhoudspremies goedgekeurd, voor een totaal bedrag van meer dan 710.000 euro. Voor mij is dat het bewijs dat mijn initiatief resultaat oplevert”.

In 2012, onmiddellijk nadat het herwaarderingsplan tot stand kwam, werden 11 dossiers goedgekeurd, voor een gezamenlijk bedrag van 113.464,08 euro. In 2013 kwam alles op kruissnelheid: 44 dossiers werden goedgekeurd voor in totaal 385.897,80 euro.

In de eerste 4 maanden van dit jaar, 2014, werden alweer 20 dossiers goedgekeurd voor een totaal bedrag van 211.455,53 euro.

Wilfried Vandaele: “Voor het herwaarderingsplan bestond, zagen we dat vele typische architecturale elementen in de concessie verdwenen. Houten ramen werden vervangen door plastic, bepaalde ornamenten verdwenen omdat het te duur was om ze te herstellen. Door de subsidies die er nu zijn, geven we de eigenaars een duwtje in de rug om de herstellingen uit te voeren zoals het hoort. Dat kan het toerisme en de uitstraling van de Haan enkel ten goede komen”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is