Vandaele overlegt met Weyts over strand

Op 16 januari 2017, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Mobiliteit en openbare werken

Terwijl de West-Vlaamse gouverneur en sommige kustburgemeesters in de pers moord en brand schreeuwen over onze weggespoelde stranden, had Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) uit De Haan vandaag al een onderhoud met de verantwoordelijke minister Ben Weyts (N-VA) om de mogelijke oplossingen te bespreken.

De storm Dieter heeft de Vlaamse stranden op vele plaatsen flink beschadigd. Naar schatting spoelde anderhalf miljoen m3 zand de zee in. Wenduine, deelgemeente van De Haan, is een van de zwakste plekken aan onze kust als het erop aankomt het hinterland te behoeden tegen overstromingen. Om die reden werden in het kader van het Masterplan Kustveiligheid enkele belangrijke ingrepen gedaan: de dijk werd heraangelegd en een afsluitbare keermuur werd op de dijk gebouwd. Daarnaast werd het strand zeer grondig opgespoten. Die opspuitingen gebeuren op vele plaatsen zo goed als jaarlijks als onderdeel van de onderhoudswerken, maar in Wenduine waren de suppleties aanzienlijker.

Vandaele: “Wie nu gaat kijken, ziet dat er grote hoeveelheden zand weer in zeer zijn gespoeld. Zo komt het water in Wenduine tot aan de Rotonde. Ik had daarom vanmorgen dan ook meteen een overleg met de verantwoordelijke minister Ben Weyts”.

Weyts zegde toe het probleem zo snel mogelijk in kaart te zullen brengen en een plan van aanpak op te stellen. Ben Weyts: “Onze diensten zijn volop bezig met het in kaart brengen van de schade op de verschillende plaatsen. Daarna wordt bekeken waar we eerst moeten herstellen in het kader van de beveiliging tegen overstromingen. Uiteraard moet ook het kostenplaatje berekend worden en moet ik kijken of er voldoende middelen beschikbaar zijn voor de werken. “

Vandaele: “Ik maak me sterk dat Wenduine enige voorrang zal krijgen omdat het nu eenmaal een zwakke plek is in de kustverdediging. Traditioneel is het zo dat herstellingswerken aan het strand pas aangevat worden na de winter, als de kans op zware stormen kleiner is. De gouverneur pleit ervoor dat er sneller zand wordt opgespoten, maar de specialisten moeten bekijken of dat haalbaar en zinvol is. Het doel is in ieder geval klaar te zijn voor de toeristen komen”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is