Wilfried Vandaele legt standpunt over energie-eiland voor aan gemeenteraad De Haan

Op 5 september 2013

Wilfried Vandaele (N-VA/SAMEN) plaatst het dossier van de inplanting van een zgn. energie-eiland voor de kust van Wenduine morgen (donderdag 5/9) als agendapunt op de gemeenteraad van De Haan.

Als Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenschapssenator stelde Vandaele de voorbije maanden al herhaaldelijk vragen aan de Vlaamse en de federale regering over dit thema. Hij gaf ook al tal van uiteenzettingen over het onderwerp. Momenteel loopt het openbaar onderzoek over het Marien Ruimtelijk Plan, dat de plaatsen voor onze kust aanduidt waar eilanden voor energie-opslag kunnen komen. Tot 29 september kunnen bezwaren worden ingediend.  Vandaele legt aan de gemeenteraad van De Haan een tekst ter stemming voor waarin die gemeenteraad aan de federale overheid vraagt het eiland niet op de Wenduinebank in te planten.

Wilfried Vandaele: “De N-VA en SAMEN zijn zeker voorstander van groene energie, maar een eiland van 15 meter hoog en een paar kilometer diameter bouwen op amper 3 kilometer voor onze kust, lijkt ons niet verstandig. De visuele hinder, met negatieve gevolgen voor het toerisme, en de mogelijke gevolgen op de stromingen, baren ons zorgen”.

Wilfried Vandaele verwijst naar een studie van Ecorem, die Zeebrugge of de Thorntonbank als beste plaatsen aanduidt voor een energie-eiland. Vandaele: “Voor Zeebrugge kan de combinatie worden gemaakt met de geplande havenuitbreiding, en op de Thorntonbank, waar nu al de windturbines staan, kan het energie-eiland ook gebruikt worden als “stopcontact” om de verschillende energiekabels van de windturbines samen te brengen en van daaruit naar de kust te leiden. Ook het onderhoud van de turbines zou vanaf een eiland op de Thorntonbank georganiseerd kunnen worden”.

Vandaele: “burgemeester Breemersch van De Haan nodigde mij gisteren uit voor een gesprek en het ziet ernaar uit dat de meerderheid in de gemeenteraad van De Haan zich bij mijn standpunt zal aansluiten”.

Intussen lanceerde Vandaele ook een speciale website www.kusteilanden.be om alle informatie over dit dossier samen te brengen. Op vrijdag 27 september organiseert Vandaele opnieuw een informatie-avond in Wenduine (zaal Wielingen, 20u). Daar komt ook Raoul van Lambalgen aan het woord, hoofd project windenergie van Electrawinds. Hij zal uiteraard de visie van de windenergieproducenten geven.

Wilfried Vandaele: “Het openbaar onderzoek sluit af op 29 september. Wie formeel wil reageren op de plannen die thans voorliggen, wacht dus best niet tot onze info-avond van 27 september.”

Geïnteresseerden vinden op de website www.kusteilanden.be hoe ze zich kunnen aansluiten bij het standpunt van Wilfried Vandaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is