Hotel Astel in De Haan gered !

Op 27 januari 2012

Door lang aandringen van schepen van Ruimtelijke Ordening en door de verantwoordelijkheidszin van gedreven ondernemers werden de voorbije jaren enkele belangrijke hotels in De Haan gered. Deze week gebeurde dat ook met Hotel Astel aan de Koninklijke Baan.

Het is een groot probleem aan de kust dat steeds meer hotels verdwijnen. Doorgaans worden ze gesloopt om plaats te maken voor appartementen. Ook in De Haan speelt die tendens. Zo verdween een paar jaar geleden op het einde van de dijk in Wenduine het Posthotel en wordt er nu in de plaats een appartemensgebouw geplaatst. In het beschermd dorpsgezicht De Concessie werd hotel Les Dunes tot op de gevel na gesloopt en omgevormd tot appartementen.

Dat was niet naar de zin van Wilfried Vandaele, Vlaams volksvertegenwoordiger (N-VA) en schepen van Ruimtelijke Ordening in De Haan (SAMEN). Hij liet een Bijzonder Plan van Aanleg voorbereiden om de hotels vlakbij de zee te verankeren. Het plan dreigde echter voor de definitieve goedkeuring geen meerderheid te halen in de gemeenteraad en Vandaele trok het in.

Maar Wilfried Vandaele bleef zich inzetten voor het behoud van de bestaande hotels op toplocaties. Dat moest telkens gebeuren door zwaar te onderhandelen met verkopers en geïnteresseerde kopers, en door strikte voorwaarden op te leggen. Uiteraard staat en valt alles met de goede wil van de koper. Het eerste hotel dat op die manier werd gered, was het Beach Hotel, op de dijk. De vorige eigenaar wou het omvormen tot appartementen, maar Vandaele bleef dwarsliggen. Dat het gebouw in het beschermd dorpsgezicht De Concessie ligt, en de koper dus niet om het even welke verbouwingen kan doen, hielp in de discussie. Uiteindelijk kocht Jan Van Winkel het gebouw om het als hotel her in te richten. Het statige hotel Belle Vue bij het tramstation ligt ook in beschermd dorpsgezicht en werd schitterend gerenoveerd door Didier Degroote. Dat was ook het geval met het kleinere Hotel Leopold, gerenoveerd door Filip Wynant en omgedoopt tot Apostrophe.

De recentste succesvolle reddingsactie is die voor het hotel Astel aan de Koninklijke Baan, op een steenworp van het strand.  Het hotel telt een 20-tal kamers. Wilfried Vandaele: “er werden verschillende plannen ingediend om het hotel om te vormen tot appartementen. Ik heb steeds gezegd dat dit mogelijk was, maar dat ik dat liever niet had. De kopers moeten ook weten dat er strenge eisen zijn van de dienst Onroerend Erfgoed en dat ze aan het uitzicht van het gebouw weinig mogen veranderen. Na maanden van onderhandelen is het gebouw nu uiteindelijk verkocht om het als hotel te behouden. Ik hoor dat ook de verkoper uiteindelijk blij is met de afloop”, aldus Vandaele. De koper is Bart Eerebout, uitbater van de camping Strooiendorp. Het is dus iemand met ervaring in de toeristische sector en de logiessector, wat er borg voor moet staan dat hij het avontuur tot een goed einde brengt.

Wilfried Vandaele besluit: “ik ben buitengewoon blij dat opnieuw een hotel behouden blijft op een toplocatie. Ik vind dat onze ondernemers die hier verantwoordelijkheid nemen, een dikke pluim verdienen!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is